Ki köthet lakásbiztosítást?

Ki köthet lakásbiztosítást?

Meg fogsz lepődni, de lakásbiztosítást minden 18. életévét betöltött személy, vagy akár vállalkozás is köthet.

Köthetünk akkor is, hogyha az adott ingatlan tulajdonosai vagyunk, és akkor is, ha csak annak bérlői.

Igen, jól olvastad: ha bérled a lakást vagy bármilyen helyiséget, akkor is gondoskodhatsz róla, hogy anyagi károk ne fenyegessék az ingatlant és a benne lévő ingóságokat sem!

Röviden: gyakorlatilag bárki megkötheti, akinek valamilyen érdeke fűződik az adott épület/épületrész, és a benne található tárgyak megóvásához.   

A lakásbiztosítási szerződés szereplői

A lakásbiztosítási szerződés szereplői

A lakásbiztosításnak mindig 3 szereplője van: a szerződő fél, a biztosító és a biztosított ingatlan, ingóság.

  • Legyen szó akár magánszemélyről vagy cégről, a biztosítás szerződője mindig az lesz, aki ajánlatot tesz a biztosításra, és vállalja a biztosítási díj megfizetését. 
  • A biztosított az a személy, akinek érdeke fűződik a vagyontárgy védelméhez.
  • A biztosítás tárgya értelemszerűen pedig az a (jelen esetben épület vagy épületrész), melynek állapotának megóvására törekszünk. 

Mire köthetünk lakásbiztosítást?

Lakásbiztosítást a saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlanra és az abban lévő ingóságokra köthetünk.

Nem szabad elfelejteni, hogy ingatlan nem csak lakóház vagy lakás lehet!

Ingatlannak minősül, ezáltal biztosítható többféle melléképület is: nyárikonyha, garázs, fészer, amennyiben megfelel a biztosító által szabott kritériumoknak.

Fontos azonban tudni, hogy ezek a kiegészítő épületek nem képzik részét egy alap lakásbiztosításnak, ezekre mindenképpen kiegészítő biztosítást kell kötni.

Kinek érdemes lakásbiztosítást kötni?

Gyakorlatilag bárkinek, hiszen szinte mindenki használ valamilyen ingatlant: lakik benne, garázsa van, vagy legalább bérli azt.

Az a rész biztosan egyértelmű számodra is, hogy tulajdonosként miért van szükséged lakásbiztosításra, ám az már nagyobb kérdés, hogy vajon bérlőként minek kössél?

Általános tévhitek, hogy egy bérelt lakás esetében a tulajdonos dolga a lakás biztosítása, vagy éppen az, hogy társasházra úgyis vonatkozik közös biztosítás.

Ez azonban nem egy helyes gondolat, ugyanis, még ha kötött is a tulajdonos vagy a társasház biztosítást, akkor az csak az épületre vonatkozik, a benne lévő ingóságokra nem.

Ebből kifolyólag, bármi kár kiterjedne a lakásban lévő tárgyakra is, vagy felmerülő szerelési költségek térítéséről lenne szó, akkor az ránk hárulna.  

Mi ilyenkor a teendő?

Ingóságbiztosítást kell kötni!

Az ingóságbiztosítás egy remek lehetőség a felelősségteljes bérlők számára a lakásbiztosítások témakörében.  

Lakásbiztosítás.